Wat is SEO?

Zoekmachine optimalisatie is het bewerkstelligen van verkeer en zichtbaarheid uit zoekmachines door met een gepaste boodschap, op het juiste moment in te spelen op de behoeftes van zoekmachine gebruikers. Deze activiteiten worden uitgevoerd door uw webpagina’s relevanter en populairder te maken van de pagina’s van uw website. Het gedegen uitvoeren hiervan leidt tot een hogere score in de zoekresultaten en meer bezoekers naar uw website. Voornamelijk omdat het overgrote deel van de Google-gebruikers niet verder kijkt dan de eerste pagina.

Waarom zou ik (seo)zoekmachine optimalisatie toepassen?

Maandelijks worden er gemiddeld 700.000.000 zoekopdrachten uitgevoerd waarvan 95% van deze zoekopdrachten via Google uitgevoerd wordt. Deze zoekopdrachten worden gedaan door mensen die opzoek zijn naar informatie over een specifiek product of dienst. Aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk wordt het belang van SEO toegelicht:

Floris is opzoek naar een exclusieve sneaker en wilt graag een exclusieve sneaker kopen van zijn kennis Jeroen. Jeroen heeft een eigen webwinkel met exclusieve sneakers.
Floris gaat naar google.nl en typt in “exclusieve sneakers kopen” Floris ziet een aantal webwinkels ertussen staan, maar die van zijn vriend Jeroen staat er niet tussen. Vervolgens wordt Jeroen hierop geattendeerd. Jeroen komt erachter dat hij nergens op zijn website dit vermeldt. Daaropvolgend vermeldt hij op zijn website dat het mogelijk is om exclusieve sneakers te kopen. Doordat Jeroen de exclusiviteit vermeldt op zijn website wordt zijn website door Google gezien als een exclusieve sneakerwinkel. Hierdoor wordt de website van Jeroen gevonden in de zoekresultaten van Google.

Zoekmachine optimalisatie is belangrijk omdat u hiermee kan inspelen op de zoekintenties van potentiële klanten. Om in te spelen op deze intenties moet u zorgen dat u meteen gevonden wordt op zoektermen die interessant zijn voor uw website. Het proces om gemakkelijker gevonden te worden met als doel om zo hoog mogelijk te scoren binnen de organische (gratis) zoekresultaten en het generen van relevante verkeer via deze resultaten noemen wij zoekmachine optimalisatie.

Hoe scoor ik sneller hoger in de zoekresultaten van Google

 1. Werk vanuit de wensen en behoeftes van uw bezoekers!
 2. Zorg ervoor dat website leesbaar(crawlable) is voor zoekmachines(zoals Google)
 3. Focus op het creëren van goede en vooral unieke content. Dit zorgt uiteindelijk ook voor meer linkbuilding.
 4. Gebruik keywords op uw pagina die ook daadwerkelijk met uw website te maken hebben.
 5. Zorg voor geoptimaliseerde page titel en meta description van uw webpagina’s

5 Handige SEO-tips om uw website hoger in Google te krijgen

 1. Optimaliseer uw afbeeldingen door ALT tags te gebruiken. Beschrijf de afbeelding kort in de ALT-tag.
 2. Gebruik geen _ (underscores) in uw url’s , maar gebruik een (koppelteken)
 3. Link intern naar verschillende pagina’s van uw website
 4. Zorg ervoor dat uw website regelmatig wordt voorzien van nieuwe content
 5. Vermijd het gebruik van sub-domeinen.

Waarom SEO een onderdeel moet zijn van jouw onlinemarketingkanalen?

Hieronder een aantal voordelen van het gebruik van SEO:

 • SEO zorgt voor meer bezoekers op uw website
 • Uw website optimaliseren zorgt niet alleen voor hogere posities in de zoekmachines, maar ook voor een verbeterde gebruiksvriendelijkheid voor je bezoekers.
 • SEO leidt bezoekers die opzoek zijn naar jouw product / dienst naar je website. Dit zorgt voor een hoge conversieratio.
 • SEO verhoogt het vertrouwen in uw website
 • De voordelen van het juist toepassen van een gedegen SEO-strategie heeft voor op lange termijn effect.
 • SEO bespaart uw geld!

Hieronder 3 nadelen van SEO:

 • Veel bedrijven vergeten dat zij content schrijven voor hun bezoekers en niet voor de zoekmachines
 • Het zien van resultaat vereist tijd en inzet
 • U heeft geen volledige invloed en controle op uw posities in de zoekresultaten
 • Een hoge positie in de zoekresultaten verwerven is geen garantie tot succes

Wat is SEO copywriting en waarom het belangrijk is

SEO copywriting is het schrijven van content vanuit de gedachte van de potentiele bezoeker van uw website. Dit doet u voornamelijk door vragen te beantwoorden van uw klanten en het lezen van uw website gemakkelijk te maken.

SEO Schrijven uitgelegd aan de hand van een simpel voorbeeld:

Wij schrijven een blog over ‘Welke onlinemarketingkanalen er zijn?’ Een aantal weken later zoekt iemand in Google welke onlinemarketingkanalen er zijn. Doordat wij hier een uitgebreid artikel over hebben geschreven vindt diegene ons artikel in de zoekresultaten.

SEO Copywriting is belangrijk omdat:

 • Het speelt een belangrijke rol bij het bepalen van uw positie in de zoekmachines
 • Het genereert verkeer naar uw website
 • Het ervoor zorgt dat uw content schrijft vanuit de behoefte van een zoekmachine en uw bezoekers.
 • Het maakt linkbuilding makkelijker

Wat is linkbuilden?

Om een hogere positie te scoren in Google speelt het ‘linkbuilden’ een essentiële rol. Linkbuilding is het proces waarbij externe websites verwijzen naar jouw website, omdat een zoekmachine u rangschikt op basis het aantal links naar uw pagina en relevantie. Het aantal links naar uw website door waardevolle externe domeinen verhoogt de populariteit van uw site voor een zoekmachine, wat ervoor zorgt dat u een hogere positie krijgt in de zoekresultaten. Nog een voordeel van linkbuilding is dat de verwijzing ook zorg voor bezoekers van de verwijzende website. Het selecteren van de juiste tekst in de link zorgt voor meer relevantie en duidelijkheid voor een zoekmachine. Voorbeeld uit het praktijk:

Een fashion blogger schrijft een artikel over de schoenenwinkel van Floris:

“Dit is mijn favoriete exclusieve schoenenwinkel” doordat de blogger in het onderstreepte gedeelte(anchortekst) verwijst naar Floris zijn schoenenwinkel, koppelt de zoekmachine gemakkelijker de termen exclusieve schoenenwinkel aan Floris zijn webshop. Deze teksten waarin verwezen worden naar andere websites worden Anchorteksten genoemd.

De 5 beste gratis SEO tools

Hieronder een overzicht van een aantal handige SEO tools

 • Google Pagespeed insight
  Hiermee kunt u de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van uw website voor desktop en mobiel beoordelen
 • Keywordtool.io 
  Ben jij opzoek naar nieuwe zoektermen? Doe inspiratie op met deze tool.
 • Screaming Frog
  Gebruik deze tool om uw website te crawlen om zo de techniek van uw website in kaart te brengen.
 • Open site explorer
  Wil jij de Domain authority van uw website weten of achterhalen welke websites naar jouw site linken, met deze gratis seo tool doet u dit door de url van uw website in te vullen.
 • Yoast
  Heb jij een wordpress website? Installeer Yoast om uw on-site SEO op orde te krijgen. Met deze tool kunt u gemakkelijk page titles en metadescriptions toevoegen.

Wilt u meer omzet boeken door beter gevonden te worden in Google?